Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

HOUSE tips

Er bestaat heel wat bijzonder interessante lectuur rond wonen, ouderen en subjectief welbevinden. Wij delen hier graag enkele leestips en bestaande tools die we met het HOUSE-team warm aanbevelen. Deze pagina zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe tips, dus hou deze zeker in de gaten.

nieuw

Rapport ‘Levenskeuzes op latere leeftijd bij niet hulpbehoevende personen’

De Koning Boudewijnstichting publiceerde onlangs het rapport ‘Levenskeuzes op latere leeftijd bij niet hulpbehoevende personen’. In deze studie heeft men 2401 ouderen van 60 jaar of ouder bevraagd rond de thema’s geluk en gezondheid, kijk op de latere levensjaren, zorg ontvangen, wonen, sociaal weefsel en zorg geven.

We lichten graag enkele interessante cijfers toe rond het thema Ouderen en Wonen:

nieuw

Gids en toolkit voor age-friendly cities & communities

De World Health Organisation ontwikkelde dit voorjaar een gids en toolkit om aan de slag te gaan rond leeftijdsvriendelijke steden en gemeenschappen en daarbij ook meer betrokkenheid bij ouderen te creëren. Deze output is in de eerste plaats gericht om nationale programma’s te helpen opzetten, maar we vinden hier ook informatie terug die voor bijvoorbeeld lokale besturen interessant kan zijn om praktische stappen te zetten bij het versterken van leeftijdsvriendelijke steden en buurten.

De handleiding en toolkit bevatten filmpjes, goede internationale praktijkvoorbeelden, maar ook suggesties voor betekenisvolle betrokkenheid van ouderen bij het creëren van leeftijdsvriendelijke omgevingen, en praktische stappen voor het opzetten of versterken van zo'n programma. Wie meer wil weten kan hier terecht.

Kiezen moet kunnen. Ook voor ouderen

De Koning Boudewijnstichting publiceerde dit najaar het document 'Kiezen moet kunnen. Ook voor ouderen'. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, met diverse vormen van zorg en ondersteuning is de wens van de meeste Belgen. Naar een woonzorgcentrum gaan staat dan weer onderaan de woonwensenlijst. Maar er is nog een waaier van mogelijke woonvormen daartussen, die zowel privacy als verbinding met anderen stimuleren, en die dikwijls niet in overweging genomen worden. Deze publicatie belicht dit belangrijke thema en kijkt hoe ouderen met meer autonomie, inspraak, in verbinding met anderen en in lijn met hun eigen aspiraties tijdig hun woonkeuzes kunnen maken.

Rebels

Het recente boek, en de gelijknamige film 'Rebels' van Knack journaliste Ann Peuteman (ism Okra en Knack) laat 12 ouderen aan het woord die elk op hun eigen manier diverse vooroordelen, betuttelingen of misvattingen blootleggen die ze dagelijks ervaren. Je kan misschien zeggen dat ze rebels zijn, maar ze tonen vooral de mooie diversiteit van onze samenleving!

Zachte stad - Densiteit, diversiteit en nabijheid in het leven van alledag.

In dit boek bundelt David Sims observaties en inzichten bundelt van kwalitatieve, leefbare en zorgzame stedelijke omgevingen op mensenmaat. Sims belicht de belangrijkste uitdagingen van de 21e eeuwse stad en reikt tal van ideeën aan die kunnen leiden tot meer leefbaarheid en welbevinden van haar bewoners.

Lang leve de vergrijzing

In 'Lang leve de vergrijzing' kijkt demograaf Patrick Deboosere (ism Marijke Persoone) naar de hoekstenen van onze maatschappij en verdraait de dialoog rond ouderen. Het is een boek dat veel onderwerpen aansnijdt: van kansen geven en nemen, betaalbaarheid, demografische mythes die worden weerlegd, tot beleidsbeslissingen die kritisch worden bevraagd, maar in essentie vinden we een mooie boodschap terug over goed leven, samen.

De architectuur van het geluk

Met dit boek reist filosoof Alain de Botton met jou doorheen tijd en ruimte om vanuit de architectuurgeschiedenis, de Oosterse en Westerse architectuur te kijken naar de mogelijkheden en de beperkingen van geluk, esthetiek, design en ruimte. De Botton onderzoekt hierbij op welke manieren ruimtes onze gevoelens kunnen beïnvloeden.

Dit is alvast een kleine greep uit de vele interessante lectuur rond belangrijke HOUSE topics. Alvast veel leesplezier!

< Back

Our HOUSE partners