Wonen moet opnieuw centraal staan in de residentiële zorg. Het streven naar zorg efficiëntie en zorgoptimalisatie heeft ervoor gezorgd dat we mensen een kamer geven die 100% is ontworpen vanuit een optimale zorgverlening. Bewoners moeten alle regie uit handen geven en komen terecht in een zorgmachine die eindeloos ver staat van de woonomgeving waarin ze altijd gewoond hebben. Wonen staat los van leeftijd en zorgbehoefte. Wonen moet ontworpen worden vanuit de mensen zelf: de bewoners, de familie, de zorgverleners, de mantelzorgers,… E en kleinschalige woonomgeving waarin de zelfstandigheid van de bewoners wordt bevestigd en waar men zorg biedt waar nodig. Laat de pilootprojecten vooral een voorbeeld zijn van hoe we daar opnieuw meer naartoe kunnen.
Zoeken naar de kleinschaligheid binnen de grootschaligheid. Verschillende pilootprojecten tonen aan dat de kleinschaligheid kan georganiseerd worden mits ze zich kan integreren binnen een grootschaligheid. Het opschalen en het combineren van verschillende vormen van zorg is hier een goeie aanzet toe.
Reken hierbij op de deskundigheid van creatieve en vernieuwende architecten. Het Team Vlaams Bouwmeester staat u hier graag in bij.
Kijk buiten de zorginstelling en haal het maximale uit de integratie met de buurt. De pilootprojecten geven hiertoe een eerste aanzet maar de ambities van de zorgsector kunnen we niet oplossen met zorg alleen. Overal zijn er opportuniteiten, partners, bewoners,… die samen willen werken. De projecten waarin er verschillende partners samenwerken zijn vaak de projecten waar we het meeste uit kunnen leren.
Pilootproject Korenbloem (studio Jan Vermeulen)