Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

News from the partners

HOUSE partner Team Vlaams Bouwmeester organiseerde op 19 juni 2024 de studiedag ‘Pilootprojecten Onzichtbare Zorg’. Centraal stonden vijf innoverende pilootprojecten op vlak van zorg, ruimtelijke en architectonische vertaling die al in 2012 werden gelanceerd door toenmalig Vlaams minister Jo Vandeurzen. Hier vind je de link terug naar deze projecten. Ondertussen zijn er drie van de vijf projecten gebouwd. Vanuit de organisatie werden alle projecten geëvalueerd en beleidsaanbevelingen geformuleerd. We blikken dan ook graag terug met Stijn De Vleeschouwer van Team Vlaams Bouwmeester en Kristine De Roover, die aanwezig was vanuit het HOUSE onderzoek:


Stijn, welke vind jij de belangrijkste lessen die uit deze projecten getrokken kunnen worden om naar de toekomst toe nog meer innovatieve woon-zorgprojecten in Vlaanderen te kunnen realiseren?

Wonen moet opnieuw centraal staan in de residentiële zorg. Het streven naar zorg efficiëntie en zorgoptimalisatie heeft ervoor gezorgd dat we mensen een kamer geven die 100% is ontworpen vanuit een optimale zorgverlening. Bewoners moeten alle regie uit handen geven en komen terecht in een zorgmachine die eindeloos ver staat van de woonomgeving waarin ze altijd gewoond hebben. Wonen staat los van leeftijd en zorgbehoefte. Wonen moet ontworpen worden vanuit de mensen zelf: de bewoners, de familie, de zorgverleners, de mantelzorgers,… E en kleinschalige woonomgeving waarin de zelfstandigheid van de bewoners wordt bevestigd en waar men zorg biedt waar nodig. Laat de pilootprojecten vooral een voorbeeld zijn van hoe we daar opnieuw meer naartoe kunnen.

Zoeken naar de kleinschaligheid binnen de grootschaligheid. Verschillende pilootprojecten tonen aan dat de kleinschaligheid kan georganiseerd worden mits ze zich kan integreren binnen een grootschaligheid. Het opschalen en het combineren van verschillende vormen van zorg is hier een goeie aanzet toe.

`Zoek aan de hand van ontwerpend onderzoek op welke manier de kleinschaligheid vormgegeven kan worden en dit op vlak van ruimte, zorg en architectuur. Hierin ligt een zeer belangrijke rol van architecten en planners.`

Reken hierbij op de deskundigheid van creatieve en vernieuwende architecten. Het Team Vlaams Bouwmeester staat u hier graag in bij.

Kijk buiten de zorginstelling en haal het maximale uit de integratie met de buurt. De pilootprojecten geven hiertoe een eerste aanzet maar de ambities van de zorgsector kunnen we niet oplossen met zorg alleen. Overal zijn er opportuniteiten, partners, bewoners,… die samen willen werken. De projecten waarin er verschillende partners samenwerken zijn vaak de projecten waar we het meeste uit kunnen leren.


Pilootproject Korenbloem (studio Jan Vermeulen)

Kristine, jij was aanwezig op de studiedag. Welke take home messages heb jij meegenomen?

Vanuit deze projecten zien we het belang van kleinschaligheid en inbedding in de buurt. Het belang van verbinding en het creëren van ontmoeting kan een opstapje betekenen richting meer persoonsgerichte zorg: wat heb jij als persoon nodig? En niet: wat wil de zorginstelling? Architectuur kan hierin een belangrijke basis vormen om deze ontmoeting te stimuleren.
Vanuit alle hoeken blijft de nood aan een institutionele en beleidsmatige shift, maar vooral ook aan een mentale shift richting kleinschaligheid en andere samenwoon modellen nog steeds erg hoog.

Pilootproject Palliatief Centrum coda (NoA architecten)

Deze en meer bevindingen uit dit traject zijn terug te vinden in de nieuwe publicatie ‘Pilootprojecten Onzichtbare Zorg’.

< Back

Our HOUSE partners