Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mapping diversity of older people

How can we map the diversity of older people?

Diversiteit als opportuniteit

Iedereen is anders en dat geldt uiteraard ook voor oudere personen. Toch worden ouderen in de praktijk nog al te vaak als één homogene doelgroep beschouwd: dé oudere bestaat echter niet en dit is ook een belangrijk gegeven bij de woonkeuzes van ouderen. Daar waar de ene persoon zich bijvoorbeeld goed voelt in een kleinschalig co-housing project in het groen, waar er ruimte is voor collectieve activiteiten, voelt de andere oudere persoon zich helemaal in zijn nopjes in een centraal gelegen kangoeroewoning. Het is essentieel om de diversiteit van ouderen, elk met hun eigen noden, behoeften, wensen, overtuigingen en ervaringen voor ogen te houden, ook bij de keuze, het ontwerpen en evalueren van geschikte woonvormen die het subjectief welbevinden van ouderen positief beïnvloeden. Daarnaast kan ook bijvoorbeeld de specifieke gezinssituatie van een oudere, de mobiliteit, de buurt, levensstijl, het budget de keuze voor een specifieke woonvorm beïnvloeden.

Persona-techniek als methodiek voor het weergeven van een diversiteit van ouderen

Het in kaart brengen van de grote diversiteit onder ouderen en de weerspiegeling ervan op de huisvesting is een essentieel onderdeel binnen het HOUSE onderzoek. Daarom zal er gebruik gemaakt worden van de persona-techniek om deze diversiteit weer te geven. Persona’s zijn fictieve maar realistische en specifieke profielen die een doelgroep tot leven kunnen doen komen.

De onderzoekers hebben de afgelopen maanden inzichten verzameld over het doel en gebruik van persona’s. Als startpunt werd gekeken hoe men vandaag in de praktijk omgaat met deze diversiteit en met persona’s. Via 2 workshops werden de ervaringen van maatschappelijke partners uit de zorgsector, de bouw- en ontwerpsector alsook ouderenorganisaties bevraagd.

Naast de input vanuit de workshops, werd via een exploratieve literatuurstudie antwoorden gezocht op verschillende onderzoeksvragen, waaronder: Wat zijn persona’s en wat representeren ze? Wat zijn de voor- en nadelen van persona’s? Welke inhoud bevatten ze en hoe wordt deze inhoud gepresenteerd? Welke dataverzamelingsmethoden worden gebruikt bij het maken van persona’s?

Deze bevindingen zijn gebundeld in een intern rapport en zullen de basis vormen voor de verdere uitwerking van een persona-set van diverse ouderen gelinkt aan huisvesting en subjectief welbevinden. Later graag meer over de ontwikkeling van deze persona-set. To be continued…

< Back

Our HOUSE partners