Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

HOUSE taxonomy: an overview of existing housing types in Flanders

HOUSE ontwikkelde een taxonomie en handleiding die samen een helder overzicht geven van individuele en gemeenschappelijke woonvormen die we vandaag in Vlaanderen terugvinden. Deze handleiding is publiek beschikbaar. In dit artikel kom je meer te weten waarom we deze handleiding ontwikkelden, wat er precies in staat en natuurlijk de link naar het document.


Een doolhof aan termen

Wanneer we in Vlaanderen vandaag een woning willen kopen, huren, bouwen of verbouwen, staat het type woonvorm doorgaans niet ter discussie. De traditionele, individuele woning is dé woonvorm bij uitstek. Toch bestaan er heel wat andere woonvormen die ook interessant zijn om te overwegen, waaronder ook gemeenschappelijke woonvormen. Dit zijn woonvormen met een duidelijke collectieve component, zowel op vlak van ruimtes delen als het aangaan van een sociaal engagement om iets voor elkaar te betekenen. Cohousing is wellicht de bekendste vorm, maar er zijn nog tal van andere, zoals kangoeroewonen, zorgwonen, co-wonen, gestippeld wonen of huisdelen. De verscheidenheid aan gemeenschappelijke woonvormen, maar ook overlappingen tussen de verschillende termen, maken het niet gemakkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Een eerste stap om te kunnen overwegen of een woonvorm iets voor jou is, is weten welke woonopties er bestaan en begrijpen wat ze precies betekenen. Pas dan kunnen we de voor- en de nadelen ervan voor onszelf overwegen en verder evalueren.

Eén onderdeel binnen HOUSE is onderzoek doen naar diverse woonvormen die het welbevinden van huidige en toekomstige ouderen positief beïnvloeden. Om hieraan te werken, en ineens ook voor de praktijk meer duidelijkheid te scheppen in dit doolhof aan termen, ontwikkelden we een gebruiksvriendelijk overzicht en handleiding rond individuele en gemeenschappelijke woonvormen in Vlaanderen.


HOUSE taxonomie: Aanpak en resultaat

Hoe zijn we tot deze taxonomie gekomen? Vanuit de literatuur zijn HOUSE-onderzoekers gaan kijken welke individuele en gemeenschappelijke woonvormen er vandaag bestaan in binnen- en buitenland en hoe ze worden omschreven. Daarnaast zijn verschillende mogelijke indelingen onderzocht die focussen op het aspect van ‘delen’. Vanuit deze inzichten is een selectie gemaakt van bestaande woonvormen voor Vlaanderen en een voorstel van indeling. We koppelden dit voorstel voor handleiding terug naar organisaties met expertise in het thema, namelijk Samenhuizen vzw, Kenniscentrum Wonen Welzijn Zorg en Departement Wonen in Vlaanderen. Ook de stem van de ouderen wilden we graag betrekken. Dat deden we via de Vlaamse Ouderenraad en het HOP-team. Hun suggesties en feedback werden vervolgens verwerkt in de finale versie van de HOUSE taxonomie.

`De handleiding bestaat uit het visuele overzicht van de woonvormen, opgedeeld in de mate waarin een project ruimtelijk en sociaal deelt.`

Zo focussen de kolommen op het ruimtelijk delen, waarbij woonvormen aan de linkerzijde geen of amper ruimtes met elkaar delen. Hoe meer naar rechts in het schema, hoe meer ruimtes gedeeld worden. In de rijen worden de woonvormen volgens sociaal delen geordend. Hieronder verstaan we de activiteiten die bewoners samen ondernemen en in welke mate ze hulp of ondersteuning bieden aan elkaar, zoals boodschappen doen, kinderen opvangen, samen eten of koken, enz. De woonvormen in deze rijen kunnen, afhankelijk van elk specifiek project verschuiven tussen de rijen. Hoe meer naar onder, hoe meer de bewoners een duidelijk engagement hebben om meer te delen of elkaar te helpen. Wanneer de bewoners het project samen beheren, verschuift het project helemaal naar onder. Meer uitleg hierover is ook terug te vinden in de handleiding. Deze geeft vervolgens ook nog een korte omschrijving per woonvorm en enkele links naar organisaties die vandaag rond dit thema werken.


De link naar de HOUSE taxonomie met handleiding kan je hier terugvinden en downloaden.

< Back

Our HOUSE partners