Eén van de doelstellingen van HOUSE is inzicht krijgen in innovatieve woonvormen die bijdragen aan het welbevinden van ouderen. Er bestaan echter zeer veel woonvormen naast de traditionele eengezinswoning, zoals co-wonen, cohousing, kangoeroewonen, etc. maar ze zijn niet altijd even bekend bij iedereen. Wij pikken er graag één minder gekende woonvorm uit die is overgewaaid uit Nederland. Maak kennis met ‘gestippeld wonen’.
Het hoofddoel van gestippeld wonen is om een groep van personen die in eenzelfde flatgebouw wonen te verenigen. Iedere bewoner heeft zijn eigen privé appartement, verspreid (en dus gestippeld) doorheen een flatgebouw. Daarnaast deelt de groep samen ook één extra appartement. Deze ruimte wordt gebruikt om elkaars gezelschap op te zoeken. De bewoners kunnen hier samen koken, tv-kijken, familie ontvangen, etc. Voor thuiszorg, al dan niet samen georganiseerd, kan dit appartement evenzeer dienst doen.
Bijkomend zijn er nog een aantal karakteristieken eigen aan gestippeld wonen. Zo wordt het extra appartement door de leden van de groep samen gekocht of gehuurd. Hierdoor is het noodzakelijk dat deze groep voldoende groot is. Ze zorgen meestal ook samen voor de inrichting en het onderhoud van de ruimte.
Een mogelijkheid die kan ontstaan door gestippeld wonen is dat de groep het recht op coöptatie afspreekt met de eigenaar van het gebouw. Dit wil zeggen dat de bewoners zelf kunnen beslissen wie nieuwe bewoners van een vrijgekomen appartement worden en dus ook leden van de groep worden.
Dit is ook het geval bij de Woongroep Moria uit Utrecht. In dit flatgebouw, bestaande uit 59 appartementen, behoren er 13 huurappartementen tot de woongroep Moria. Om mee in te stappen in deze woongroep moeten de leden ouder zijn dan 55 jaar en een Surinaamse achtergrond hebben. Bij de inhuizing in het nieuwe flatgebouw in 2006 is de groep opgestart met 10 deelnemende appartementen. Vandaag is er echter een wachtlijst van 9 kandidaten. De contacten in de gemeenschappelijke ruimte verlopen vooral spontaan, maar er worden bijvoorbeeld ook lessen Spaans, computerlessen of feestjes georganiseerd. Meer voorbeelden van ‘gestippeld wonen’ vind je in deze publicatie.
Een groot voordeel aan gestippeld wonen is dat het vrij eenvoudig geïmplementeerd kan worden in een bestaande situatie. We zien het binnen HOUSE dan ook als een interessante innovatieve woonvorm voor ouderen om mee verder op te nemen in het onderzoek. Ook op beleidsmatig vlak zal in de toekomst verder bekeken worden hoe de huidige drempels om deze woonvorm efficiënt te kunnen inzetten in Vlaanderen nog verder verkleind kunnen worden.