Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Het project

Wat doen we binnen het HOUSE project?

In het HOUSE project voeren we onderzoek naar innovatie in wonen van ouderen en subjectief welbevinden (zijnde de persoonlijke parameters die ertoe bijdragen dat iemand zich goed voelt). Maar hoe gaan we nu precies te werk? We onderscheiden 4 onderzoeksvragen en 4 daaraan gelinkte doelstellingen (zie onderstaande ‘hoofddoelstellingen’) waarop we gedurende het 4 jaar durende onderzoekstraject een antwoord willen vinden.

In de aanpak van het onderzoek vinden we 2 grote focuspunten terug. Enerzijds hanteren we verschillende onderzoeksmethoden waarbij we kwalitatieve en kwantitatieve methoden combineren. Deze ‘mixed-method aanpak’ heeft als voordeel dat we vanuit diverse invalshoeken naar de onderzoekstopics kunnen kijken om zo genuanceerde en gefundeerde antwoorden te formuleren. Anderzijds zetten we sterk in op een actieve, participatieve samenwerking waarin we willen co-creëren met het werkveld. Door het betrekken van maatschappelijke partners uit verschillende sectoren kunnen we het onderzoek meteen koppelen aan de vragen en noden uit het werkveld.

Hieronder kom je meer te weten over onze doelstellingen en de praktische tools die we willen ontwikkelen binnen HOUSE.

Onze doelstellingen op een rijtje...

Doelstelling 1

Identificeren van de heterogeniteit onder ouderen.

Doelstelling 2

Inzicht in innovatieve woonconcepten die bijdragen aan het subjectief welbevinden van ouderen.

Doelstelling 3

Testen en valideren van het wonen voor het subjectief welbevinden van ouderen-evaluatieinstrument.

Doelstelling 4

Ontwikkelen en evalueren van ruimtelijke scenario`s voor innovatief wonen voor het subjectief welbevinden van ouderen.

Welke tools ontwikkelen we binnen HOUSE?

Het HOUSE project zal verschillende tools ontwikkelen om de onderzoeksresultaten rond innovatie in wonen voor ouderen en subjectief welbevinden naar de praktijk te brengen. Met deze tools willen we meerdere doelgroepen bereiken, waaronder ouderen zelf en hun directe netwerk, maar ook bijvoorbeeld zorgverleners, (interieur)architecten, beleidsmakers en studenten/docenten van specifieke disciplines. We streven ernaar om de brug tussen onderzoek en praktijk zo klein mogelijk te maken door intensief samen te werken met maatschappelijke partners. Ook vinden we het belangrijk om alle tools zo gebruiksvriendelijk en efficiënt mogelijk te maken en zowel in fysieke als in digitale versie beschikbaar te stellen, onder andere via de HOUSE website.

Persona's

Een eerste tool is een set van fictieve personages die een reële voorstelling geven van diverse ouderen, ook wel persona’s genoemd. Persona’s kunnen helpen om de grote heterogeniteit van ouderen zichtbaar te maken en hen als het ware ‘tot leven’ te brengen. Deze persona’s zijn ‘data-driven’, wat wil zeggen dat de eigenschappen gebaseerd zijn op zowel kwantitatieve en kwalitatieve data uit het onderzoek. De persona’s kunnen gebruikt worden bij het ontwerpen of evalueren van woonprojecten en -concepten, maar ook bij de beleidsvorming rond innovatie in wonen van ouderen en subjectief welbevinden.

Invloed woonomgevingen beoordelen

Ten tweede ontwikkelt HOUSE een tool om de invloed van woonomgevingen van ouderen te beoordelen. Woonomgevingen hebben een grote invloed op het subjectief welbevinden van de bewoners. Deze tool biedt een mogelijkheid om deze invloeden in kaart te brengen zodat men hier bijvoorbeeld pro-actief op kan inzetten in de toekomst.

Ruimtelijke scenario’s woonconcepten

Een derde tool bundelt de wetenschappelijke bevindingen van HOUSE in een overzicht van ruimtelijke scenario’s voor innovatieve woonconcepten voor huidige en toekomstige ouderen. Deze inzichten kunnen onder meer helpen om geïnformeerde beslissingen te nemen op het vlak van ouderenhuisvesting, rekening houdend met het subjectief welbevinden van de bewoners.

Onze HOUSE partners